Ziua României – prilej de unire de la mic la mare

Evenimente Decembrie 4, 2022

Ziua României – prilej de unire de la mic la mare

 

,,România este patria mea, restul sunt doar țări.’’

(Octavian Paler)

 

            Când Bunul Dumnezeu rânduiește armonie și liniște, toate lucrurile se fac cu mai mult folos. La noi acasă, în parohia Sfânta Cuvioasă Parascheva din satul Țolici, s-a așezat pacea în sufletele oamenilor și rugăciunea ne-a adus împreună, pentru trăire creștină profundă, pentru mângâiere și iertare. Acum, în răgazul binecuvântat al postului Nașterii Mântuitorului, oamenii sunt mai buni, mai darnici, mai apropiați unii de alții. Aici, la noi, se simte, de la cei mai mici cu priviri agere și curioase, până la cei cu părul alb și cu înțelepciune pe chipuri, dorința de ne regăsi la Sfânta Liturghie și în alte momente din viața bisericuței.

            Părintele Ioan Nemțanu aduce în tinda bisericii un grup de copii cărora le arată în genunghi cum să mulțumească, pe care îi îndrumă, îi învață, îi apropie nu doar de Sfânta Biserică, ci și unii de alții, pentru că acum e nevoie de bucuria lucrurilor făcute laolaltă, cu drag, în tihnă și joacă. În vremurile acestea tulburi și tulburătoare, copilul are nevoie de îndrumare și de comuniune în simțire cu ceilalți. Aceasta misiune deloc ușoară și-au adumat-o aici Părintele și doamna preoteasă, profesor Ioana Neamțanu. Nu e ușor, dar nimic din ceea ce este valoros nu se obține fără jertfă. Și, pornid pe un drum, trebuie urmată calea, deși nu e chiar bătătorită.

Enoriașii parohiei noastre care au participat la Sfânta Liturghie duminică, 4 decembrie 2022, s-au bucurat de un moment artistic susținut în memoria eroilor neamului de membrii Corului ,,Bucuria”. Cei mai mari, liceenii din grup, și cei mai mici, preșcolarii, au creat emoție auditoriului numeros. Doamna preoteasă Ioana Nemțanu i-a îndrumat cu dragoste pe tineri spre exprimarea iubirii de neam prin cântec și poezie, cu sensibilitatea glasurilor curate și sincere. Astfel, s-a marcat ziua de 1 Decembrie  când românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Națională, cel mai important moment din istoria noastră. În urmă cu 104 ani, la 1918, la Alba Iulia, a avut loc Marea Adunare ce a votat unirea Transilvaniei cu România, și a consfințit ceea ce acum numim România Mare. Pe 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.

,,Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă", anunţa atunci Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.

În spațiul foarte cald și primitor al Centrului Social ,,Sfântul Stelian’’, copiii au creat însemne în culorile drapelului, simboluri pe care le-au dăruit cu multă bucurie enoriașilor care au purtat în piept tricolorul, ascultând îndemnurile iubirii de neam, de limbă și de popor. Și nu e lipsit de însemnătate glasul pur al celui de trei ani, nici trăirea conștientă, profundă, a celor ajunși la majorat. Cei mici și cei mari însoțiți de frați, părinți, bunici, unchi, nași și de toți ai lor, au fost împreună. Aceasta este și menirea bisericii, să-i aducă pe oameni unii lângă alții pentru Hristos.

La final, toți copiii prezenți au primit daruri de la Sfântul Nicolae, cadouri pe care cu multă generozitate le-au oferit prietenii parohiei, oameni cu inimă bună.

Mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă bucuria de astăzi! Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

 

Enoriaș al parihiei, profesor ADRIANA MANTEA

Citește alte articole despre: 1 Decembrie